Υπηρεσίες Εταιρικής Βιωσιμότητας (ESG)
Τα τελευταία δέκα χρόνια το ESG εξελίχθηκε από μια εθελοντική πρακτική των πολύ μεγάλων εταιρειών σε θεσμική υποχρέωση εταιρειών που πληρούν κριτήρια μεγέθους, αποτελώντας έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς δομικής ανάπτυξης τόσο από επενδυτική όσο και από εταιρική σκοπιά.
Τράπεζες, πελάτες και θεσμικοί επενδυτές αυξάνουν διαρκώς τις απαιτήσεις τους σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG. Είναι πολύ σημαντικές οι ευκαιρίες που ανοίγονται για όσες επιχειρήσεις μπορούν αποτελεσματικά να παρουσιάσουν το δικό τους αφήγημα ESG. Και, αντίστροφα, όσες αδυνατούν να το κάνουν είναι καταδικασμένες να μείνουν στο περιθώριο.
Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο του ESG
Εντός του 2024 αναμένεται να γίνει νόμος από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οδηγία για τις Εκθέσεις Βιωσιμότητας CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2022.
Η CSRD εισάγει πιο λεπτομερείς απαιτήσεις αναφοράς για την υποβολή εκθέσεων και ταυτόχρονα διευρύνει τον αριθμό των εταιρειών που πρέπει να συμμορφωθούν. Το CSRD έχει σχεδιαστεί για να κάνει την αναφορά εταιρικής βιωσιμότητας πιο συγκρίσιμη, συνεπή και τυποποιημένη, όπως συμβαίνει δηλαδή με τη χρηματοοικονομική λογιστική. Στόχος είναι να εξισωθούν οι εκθέσεις βιωσιμότητας με τις οικονομικές αναφορές, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση ειδικά για τις ΜΜΕ. Η CSRD έχει σαφείς οδηγίες για την κατάρτιση των Εκθέσεων Βιωσιμότητας που περιλαμβάνουν συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης και απαιτήσεις γνωστοποίησης, ώστε οι επιδόσεις των εταιρειών σε θέματα βιωσιμότητας να μετρούνται, να επαληθεύονται και να είναι συγκρίσιμες.
Στην KARAOGLOU SA μπορούμε να οδηγήσουμε την επιχείρησή σας να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της νέας αυτής εποχής, που θέτει τη βιωσιμότητα ως απόλυτη προτεραιότητα, εντοπίζοντας τα τις περιοχές βελτίωσης και δίνοντας λύσεις, με βάση τρεις αρχές: Ρεαλισμός, Αξία και Ομαδικότητα.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
Η ομάδα μας αποτελείται από συμβούλους με μεγάλη εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα του ESG. Η KARAOGLOU SA μπορεί να σας βοηθήσει να υλοποιήσετε μια σύγχρονη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, προσαρμοσμένης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εταιρείας σας, για την υιοθέτηση των προτύπων ESG αλλά και την επιτυχημένη παρουσίαση τους σε κάθε ενδιαφερόμενο.
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ
Συμβουλευτική Υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου
Το θέμα της βιωσιμότητας και των κριτηρίων ESG, καθώς και η νέα Οδηγία CSRD, είναι μια διαδικασία υπό συνεχή διαμόρφωση. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας για κάθε εταιρεία που επιθυμεί να παραμένει ενημερωμένη και σε συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις για τις εξελίξεις στον τομέα να έχει επίκαιρη και εμπεριστατωμένη γνώση και την κατάλληλη υποστήριξη σε θέματα βιωσιμότητας που την αφορούν.
Η ομάδα της KARAOGLOU SA σας παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για την τακτική και ορθή ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για όλες τις νέες -νομικές και θεσμικές- εξελίξεις που αφορούν τα πρότυπα ESG.
Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Όλο και περισσότερες τράπεζες, επενδυτικά σχήματα καθώς και οίκοι αξιολόγησης απαιτούν από τις εταιρείες να συμμορφώνονται και να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τους στόχους και τα σχέδια βιωσιμότητάς τους. Με τη συνεργασία της KARAOGLOU SA θα μπορέσετε, στους καλύτερους δυνατούς χρόνους και με απόλυτο επαγγελματισμό, να απαντήσετε με επάρκεια σε ερωτηματολόγια που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς δείκτες, πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού και λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες που περιλαμβάνονται στο φάσμα του ESG, για να αξιολογηθεί η απόδοση βιωσιμότητας της εταιρείας σας σε σχέση με την πιστοληπτική της αξιολόγηση και την επιλεξιμότητά της από Τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Αξιολόγηση
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει είναι η αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησής σας αναφορικά με τα κριτήρια ESG. Τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) και η διοίκηση θα κληθούν να καθορίσουν τα ουσιαστικά θέματα που θα πρέπει να αξιολογηθούν από την εταιρεία, όπως και τον βαθμό σπουδαιότητας και προτεραιότητας του κάθε θέματος.
«Διπλή Ουσιαστικότητα – Double Materiality Assessment»
Το νέο πλαίσιο εισάγει την αρχή της «Διπλής Ουσιαστικότητας» για την αξιολόγηση της εφαρμογής του ESG. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει πλέον να αναφέρουν:
1) Πώς περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα δημιουργούν ρίσκα και ευκαιρίες που μπορεί να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας (financial materiality)
2) Τον αντίκτυπο της λειτουργίας της εταιρείας στους ανθρώπους και το περιβάλλον (impact materiality)
Η αξιολόγηση της «Διπλής Ουσιαστικότητας» αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του ESG, την κατάρτιση του προϋπολογισμού, τη διαχείριση κινδύνων και την υποβολή εκθέσεων. Η «Διπλή Ουσιαστικότητα» αναγνωρίζει και δίνει προτεραιότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση μιας εταιρείας, τη δημιουργία αξίας, τη φήμη και τη νομική της θέση, καθώς και τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο της εταιρείας.
Η ανάλυση της «Διπλής Ουσιαστικότητας» απαιτεί εκτεταμένη εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) συμπεριλαμβανομένης και της διοίκησης της εταιρείας για τη δημιουργία δομών και διαδικασιών διακυβέρνησης.
Η KARAOGLOU SA θα σας καθοδηγήσει στην απαιτητική αυτή διαδικασία, υποστηρίζοντας την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης εταιρικής εποπτείας και εμπλέκοντας το κατάλληλο προσωπικό για να διασφαλιστεί ότι οι πόροι κατανέμονται σωστά, τα αποτελέσματα μπορούν να επαληθευτούν και τα ευρήματα ενσωματώνονται αποτελεσματικά στην εταιρική στρατηγική.
Gap Analysis
Το Gap Analysis είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση των τρεχουσών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πρακτικών διακυβέρνησης μιας εταιρείας και τη σύγκρισή τους με τους επιθυμητούς στόχους και τα πρότυπα που τίθενται από το κανονιστικό πλαίσιο. Με άλλα λόγια, η ομάδα μας θα σας καθοδηγήσει να αναγνωρίσετε την τρέχουσα κατάστασή της επιχείρησής σας σε σχέση με την επιθυμητή στα κριτήρια ESG - μετρώντας χρόνο, χρήμα και εργασία - και να εντοπίστε τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσετε για να καλύψετε τα κενά στην απόδοσή σας.
Ενσωμάτωση της ESG στη στρατηγική της εταιρείας
Η ενσωμάτωση του ESG στην επιχειρηματική στρατηγική είναι ένα κρίσιμο βήμα για τις εταιρείες που θέλουν να επιτύχουν μακροπρόθεσμα. Κάνοντας αυτό το βήμα μπορείτε να βελτιώσετε την οικονομική σας απόδοση, να προσελκύσετε ταλέντα και επενδυτές και να μειώσετε τον κίνδυνο περιβαλλοντικής και κοινωνικής ζημίας. Η σωστή εφαρμογή ESG μπορεί να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά κόστη, ενώ, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, μπορεί να αυξήσει τα λειτουργικά κέρδη έως και κατά 60%.
Δημοσιοποίηση Αναφοράς Βιωσιμότητας
Για τα επόμενα 3 χρόνια, σταδιακά, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών μικρότερου μεγέθους θα υποχρεωθούν να ενσωματώσουν παράγοντες ESG στη στρατηγική τους, να τα υιοθετήσουν στη λειτουργία τους και τελικά να δημοσιεύουν σχετικές αναφορές. Για τις εταιρείες που τώρα αρχίζουν την ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων στη στρατηγική και τη λειτουργία τους, η υποβολή εκθέσεων για τη βιωσιμότητα συνεπάγεται μια περίοδο (6-12 μήνες) προετοιμασίας για τον εντοπισμό και τη δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών, την αξιολόγηση της διπλής ουσιαστικότητας καθώς και ζητημάτων στρατηγικής και υλοποίησης, τον προσδιορισμό στόχων βιωσιμότητας και τέλος την αναφορά για όλα τα παραπάνω.
Η νέα οδηγία CSRD έχει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εκθέσεων που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες μετρήσεις και απαιτήσεις γνωστοποίησης οι οποίες θα πρέπει να ενσωματώνονται στις δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων και στο λογισμικό της εταιρείας, δεδομένα τα οποία πρέπει να είναι επαληθεύσιμα.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Εκπαίδευση και Θέσπιση Στόχων:
- Προσέγγιση της τρέχουσας κατάστασης από πάνω πρός τα κάτω (top down approach)
- Αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας και της σημασίας του ESG για την επιχείρηση
- Καθιέρωση κοινής ορολογίας για την κατανόηση και την επικοινωνία της πολιτικής της εταιρείας στο ESG
- Θέσπιση στόχων με σαφή, μετρήσιμα αποτελέσματα που ορίζουν τι σημαίνει επιτυχία για την επιχείρηση
- Δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας ESG μέσα στην επιχείρηση
Χαρτογράφηση και Εμπλοκή Ενδιαφερομένων:
- Εσωτερικοί και εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι
- Διαφανής και ίση πληροφόρηση
- Αποτελεσματική διαχείριση των βασικών ενδιαφερομένων για τη χαρτογράφηση των αναγκών, ανησυχιών, προβληματισμών και ενδιαφερόντων τους
- Επικοινωνία με κάθε ενδιαφερόμενο της κατάλληλης πληροφορίας που απαντά στις ανάγκες του
Αξιολόγηση Σημαντικότητας:
- Αναγνώριση δυνητικών θεμάτων
- Κατηγοριοποίηση
- Εμπλοκή Ενδιαφερομένων
- Αξιολόγηση και προτεραιοποίηση
- Επικύρωση και αναφορά στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση
Αξιολόγηση Βιωσιμότητας:
- Αναγνώριση δυνατών σημείων και πεδίων βελτίωσης
- Ανάλυση των ελλείψεων της τρέχουσας κατάστασης σε σχέση με τους στόχους
- Εισαγωγή μηχανισμού συλλογής και ανάλυσης δεδομένων
- Χρήση ενός ή περισσότερων διεθνών κατευθυντήριων γραμμών (GRI, ESRS κ.λπ.) για την αναφορά και την παρακολούθηση της πορείας διαχρονικά
Στόχοι και Στρατηγική Βιωσιμότητας:
- Θέσπιση κατάλληλων χρονικά δεσμευτικών στόχων για όλα τα ουσιαστικά θέματα
- Δημιουργία σχεδίου δράσης
- Καθορισμός και παρακολούθηση μετρήσεων για την πορεία της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG
Αναφορά Βιωσιμότητας:
- Δημιουργία Σχεδίου Επικοινωνίας
- Δημιουργία Έκθεσης Βιωσιμότητα